[Hu-NVDA] Win 10 Posta

Tóth Zoltán tzolcsi71 at gmail.com
2017. Május. 24., Sze, 20:15:01 CEST


Sziasztok!
Mindenben meg tudom Viktort erősíteni, nálam is működik a posta ugyan ezekkel a beállításokkal, főleg a legújabb frissítő csomag telepítése óta, de az nvda is egyre jobban kezeli. Tanultam is, mert a controll r funkciót hiányoltam is, régebben nem működött, mindig megnyomtam a menüben a válasz gombot válaszoláskor, így válaszoltam, de örülök, hogy működik a régi módszer, és köszönöm, mint, ahogy minden segítséget a kérdéseimre.
Üdv mindenkinek:
Zoli

Feladó: Ruzsa Viktor
Elküldve: 2017. május 24., szerda 17:23
Címzett: NVDA levelezőlistája
Tárgy: [Hu-NVDA] Win 10 Posta

Kedves Listatársak!
Időről-időre nem hagy nyugodni a Win 10 Posta NVDA-val való használhatósága, különösen egy-egy NVDA frissítést követően, hátha most már lehet rendesen használni, időnként próbálom az alkalmazást.  Nekem most az NVDA 2017/1-es verzióval, úgy tűnik, már egész jól lehet kezelni. Egy hete már csak ezzel töltögetem le az emailjeim, és miután azt tapasztalom, hogy stabilan tudom használni, meg merem osztani tapasztalataim. Bízva abban, hogy másoknak is segíthetek ezzel, elvégre is, bár a legelterjedtebb email-szolgáltatást, a Gmail-t elég jól lehet kezelni a képernyőolvasóval, mégis csak könnyebben, gyorsabban elérhetők így a napi levelezések. 

Például most e levelet is már a Postával írom, és rendesen lehet navigálni benne a kurzorral úgy, hogy ugyanúgy felolvassa a kurzornál lévő szövegrészt, mint bármely szövegszerkesztő, akár Word-ben.  Azonban a magabiztos levélolvasáshoz és íráshoz érdemes beállítani a „Navigálás a beszúrási jel segítségével” opciót, ezt a program Beállítások / Olvasás menüpontjában lehet megtalálni. Az ugyanis a tapasztalatom, hogy ha ez nincs bekapcsolva, akkor csak részlegesen tudom felolvastatni a levéltesteket, és akkor az írásnál sem beszél rendesen az NVDA. Ha viszont ez a funkció be van kapcsolva, akkor megfelelően beszél, és végig olvassa a levéltestet. Emellett pedig a levéltest olvasásakor érdemes bekapcsolni az űrlap módot. Miután a levéltest nem szerkesztőmező, így ez automatikusan nem kapcsol be, hanem csak az NVDA gomb és a szóköz kombinációra aktiválódik. Ezután már nyilakkal gond nélkül lehet olvastatni, vagy folyamatosan felolvastatni az NVDA gomb lenyíllal. Akárcsak szövegszerkesztőben, gond nélkül lehet kijelölni, vágólapra másolni, stb. 

A Tab-bal körbe lehet menni az alkalmazáson, akárcsak bármely más párbeszédablakon, így megtalálhatók a Kapcsolatok, a Naptár és a Beállítások is. A Beállításokat megnyitva lenyíllal vagy Tab-bal lehet hallani az egyes funkciókat. Az Olvasás funkciót megnyitva pedig ugyancsak Tab-bal lehet haladni körbe az egyes kapcsolókon, ezek között van a már említett kapcsoló. 

A Posta indítása után a bal oldali panelen található listában olvashatók a beérkező emailek, fordított időrendben, felül a legújabbak (bár gondolom, ezt valahol lehet állítani, én még nem találtam erre vonatkozó beállítást). A le-fel nyíllal szépen olvastatható a lista, az egyes levélre entert nyomva megnyílik a levéltest a képernyő jobb oldalán lévő listában. Ha egyszerű szövegű a levéltest, akkor automatikusan elkezdi olvasni, html esetében van, amikor igen, van, amikor nem. Ha a levél mellékletet tartalmaz, azt a program bemondja. Ilyenkor a Shift Tab-bal navigálva elérhető a mellékletek listája. Ha a listában egynél több melléklet van, akkor egy idő után a Shift + tab lenyomásával elérhető az „Összes melléklet letöltése” opció, majd arra enterezve egy pár másodperc után ez az opció „Az összes melléklet mentésére” változik. Ezt aktiválva megnyílik egy „Mentés másként” párbeszédablak, amely már ugye eddig is használható volt. 

Új levelet a CTRL N után írhatunk, míg a küldés az Alt + S kombinációval aktiválható, a CTRL R a válasz, míg a CTRL + Shift + R a „Válasz mindenkinek” opció, stb. Ezek már a szokásos levelező gyorsgombok. Egyébként az új emailen a Tab-bal ugyancsak körbe lehet járni, és így is megtalálhatók az egyes funkciók gombjai. 

Szeretném azonban jelezni, hogy e fenti leírás kizárólag saját tapasztalataimon alapul, elképzelhetőnek tartom tehát, hogy képernyőbeállítástól, témabeállítástól, NVDA verziótól, stb. is függhet, tehát, ha valakinél nem működik fenti módon, akkor elnézését kérem. Bízom benne, hogy sokatoknak tudtam ezzel segíteni.
Szép estét Nektek, Viktor

Ruzsa Viktor
+36 70 886-0188

Ha időben szeretne értesülni műsoraimban elhangzó témákról, akkor érdemes feliratkozni a Filagoria Hírlevélre:

http://lev-lista.hu/?p=listpage&l=filagoria


Civil Rádió - Budapest FM 98 MHz
Szerkesztőség/stúdió: 1116 Budapest, Sztregova u. 3.
+36 1 489-0997
Online: http://www.civilradio.hu:8000

_______________________________________________
Lista mailing list
Lista at nvda.hu
http://mail.nvda.hu/mailman/listinfo/lista_nvda.huTovábbi információk a(z) Lista levelezőlistáról